Historie

Voordat Café d’n Dort was tot wat het nu is, zijn hier al bijna 150 jaren aan vooraf gegaan. Men kan dus wel degelijk van een kroeg met een rijke historie spreken.

Het begon allemaal met Maria Gijsbers, beter bekend als de mysterieuze Mie Sause. Zij werd in het jaar 1837 in het dorp Berghem geboren en trouwde op haar 29 ste met Rudolphus Megens. Maria en Rudolphus startte niet lang na hun trouwdag een kroeg met boerderij in Harensbroek (tegenwoordig het gebied tussen de dorpen Haren en Berghem), gelegen aan een lang zandpad. Elke dag kwamen er vele mensen over dit lange zandpad voorbij om bijvoorbeeld te werken in de uiterwaarden. Over de kroegeigenaresse gingen vele geruchten rond. Mie Sause zou volgens het volk kunnen toveren en ook helderziend zijn. Zo gebeurde het regelmatig dat wanneer men het café passeerde, maar niet bij haar aan kwam er altijd wel iets vervelends gebeurde. Zoals een paard dat te drenken werd gelegd in de naastgelegen poel werd kreupel of men raakte een wiel van de kar kwijt oftewel de burrie brak. Niemand haalde het dus in zijn hoofd om ons Mie zomaar voorbij te rijden.

Na 40 jaar hebben Ans en Hans uiteindelijk besloten een stapje terug te doen en het stokje overgedragen aan hun oudste zoon Mark Megens en zijn vrouw Anne Schäper-Megens. Zij runnen nu, als vijfde generatie, sinds 2015 met veel liefde en plezier het familiebedrijf en hebben er het jonge innovatieve bedrijf van gemaakt van wat het nu de dag is.

Toch was het op een gegeven moment een drukke bedoeling in het café. Naast de zorg voor de beruchte Mie Sause namen Maria en Dort ook de drie neefjes Wim, Roelof en Has in huis. De liefde voor het familiebedrijf groeide bij Wim Megens. Hij nam dan ook na het overlijden van Dort de kroeg en boerderij in 1949 samen met zijn vrouw Wilhelmina over.

Het stokje werd in het jaar 1974 overgedragen aan zoon Hans Megens en zijn vrouw Ans. Die in 1990 een grote tegenslag kregen. De in de vorige eeuw geplante canadaboom achter het café verpletterde op carnavalsmaandag het gehele achterhuis. Overal waren takken en stof. Een klant aan de bar merkte dat het dak lekte aangezien de regen precies in zijn glas drupte. Hij zei hierop; “Het is zo wel heel erg moeilijk om mijn glas leeg te drinken Dortje!”
Nu, wat jaren later, hebben Ans en Hans na 40 jaar besloten een stapje terug te doen in de dagelijkse bezigheden. Na 40 jaar hebben Ans en Hans het stokje overgedragen aan hun oudste zoon Mark Megens en zijn vrouw Anne Schäper-Megens. Zij runnen nu, als vijfde generatie, sinds 2015 met veel liefde en plezier het 150 jaar oude familiebedrijf aan Harensbroek.

Reageren
Hallo,
Heb je een vraag? Stel hem via WhatsApp!