• d'n dort
  • d'n dort
  • d'n dort
  • d'n dort
  • d'n dort

Historie

Voordat Café d’n Dort was tot wat het nu is, zijn hier al ruim 155 jaren aan vooraf gegaan. Men kan dus wel degelijk over een horecabedrijf met een rijke historie spreken.

Het begon allemaal met Maria Gijsbers, beter bekend als de mysterieuze Mie Sause. Zij werd in het jaar 1837 in het dorp Berghem geboren en trouwde op haar 29 ste met Rudolphus Megens. Maria en Rudolphus startte niet lang na hun trouwdag een kroeg met boerderij in Harensbroek (tegenwoordig het gebied tussen de dorpen Haren en Berghem), gelegen aan een lang zandpad. Elke dag kwamen er vele mensen over dit lange zandpad voorbij om bijvoorbeeld te werken in de uiterwaarden. Over de kroegeigenaresse gingen vele geruchten rond. Mie Sause zou volgens het volk kunnen toveren en helderziend zijn. Zo gebeurde het regelmatig dat wanneer men het café passeerde, maar niet bij haar aan kwam er altijd wel iets vervelends gebeurde. Zoals een paard dat te drenken werd gelegd in de naastgelegen poel werd kreupel of men raakte een wiel van de kar kwijt oftewel de burrie brak. Niemand haalde het dus in zijn hoofd om ons Mie zomaar voorbij te rijden.

Rond 1900 nam zoon Theodorus en zijn vrouw de boerderij met het, ondertussen legale café over. Er waren toen al een boel Theo’s genaamd, dus werd op deze manier de bijnaam d’n Dort geboren. Over het huwelijk van Dort en zijn vrouw is bekend dat hij iedere avond voor het slapen gaan zei; “dat daar is jouw bed en dit is de mijne”. Het is dan ook niet vreemd dat er uit dit huwelijk geen kinderen zijn voort gekomen.

Toch was het op een gegeven moment een drukke bedoeling in het café. Naast de zorg voor de beruchte Mie Sause namen Maria en Dort ook de drie neefjes Wim, Roelof en Has in huis. De liefde voor het familiebedrijf groeide bij Wim Megens. Hij nam dan ook na het overlijden van Dort de kroeg en boerderij in 1949 samen met zijn vrouw Wilhelmina over.

Het stokje werd in het jaar 1974 overgedragen aan zoon Hans Megens en zijn vrouw Ans. Die in 1990 een grote tegenslag kregen te verwerken. De in de vorige eeuw geplante canadaboom achter het café verpletterde op carnavalsmaandag het gehele achterhuis. Overal waren takken en stof. Een klant aan de bar merkte dat het dak lekte aangezien de regen precies in zijn glas drupte. Hij zei hierop; “Het is zo wel heel erg moeilijk om mijn glas leeg te drinken Dortje!”

Na 40 jaar hebben Ans en Hans uiteindelijk besloten een stapje terug te doen en het stokje overgedragen aan hun oudste zoon Mark Megens en zijn vrouw Anne Schäper-Megens. Zij runnen nu, als vijfde generatie, sinds 2015 met veel liefde en plezier het familiebedrijf en hebben er het jonge innovatieve bedrijf van gemaakt van wat het nu de dag is.

Reageren
Hulp nodig?
Hallo,
Heb je een vraag? Stel hem via WhatsApp!